Här kommer några uppskattade recept där vårt skrädmjöl ingår.
7 dl vatten
1 tsk salt
500 g skrädmjöl
Koka upp vattnet med salt. Slå över skrädmjölet, allt på en gång så att det täcker vattenytan. Sätt på grytlocket och låt mjölet ångkoka en stund. Börja sedan ”stampa” och blanda med trägaffel eller slev. Rör inte, gröten ska bli klumpig, inte slät! Servera med stekt fläsk, flottet från fläsket och lingonsylt.
3 ägg
5 dl mjölk
5 dl vatten
1,5 tsk salt
4 dl skrädmjöl
2 dl vetemjöl
Tärnat fläsk
Tillbehör:
Lingonsylt
Stek tärnat fläsk och lägg dem i en skål. Vispa upp äggen. Blanda i mjölken och saltet. Vispa i skrädmjölet, vetemjölet och vattnet så att det blir en fin smet.
Lägg i lite fläsk i stekpannan. Häll över smet i lagom mängd. Stek ca 3 min. Vänd kolbullen i pannan och stek den gyllenbrun.
Servera med lingonsylt.
160 g smör
2 dl socker
3 dl skrädmjöl
2 dl vetemjöl
1,5 tsk hjorthornsalt
2 tsk vaniljsocker
Blanda ihop alla ingredienser till en deg.
Rulla ihop till små bullar och lägg på plåt.
Grädda i ugnen på 160 grader i ca 20-25 minuter.
• 200 gr smör
• 2,25 dl strösocker
Rör smör och socker pösigt
• 1 äggula
• 1 msk sirap
Rör ner gulan och sirapen i socker och smör
• 1 tsk vanilj
• 2 tsk bikarbonat
• ca 5 dl skrädmjöl
Blandas i äggsmeten. Spara ca 0,5 dl skrädmjöl till utbakningen.
Arbeta till en deg. Dela i 6 delar. Rullas till längder.
Lägg längderna på bakplåtspapper.
Gräddas mitt i ugnen ca 13-20 min.
Skär i sneda bitar direkt efter gräddning. Låt kallna.