VÅR HISTORIA


Kvarnen byggdes 1924 av Johan ”Stret-Johan” Persson. 1939 övertog AB Femtå Elektricitetsverk kvarnen. De flyttade kvarnen till nuvarande plats. Ett antal ägare och mjölnare har passerat.

Kvarnen har fått sitt namn från Femtån som stupar brant ner i dalgången alldeles i närheten.


Skrädmjöl tillverkas av värmländsk havre och används enligt tradition till värmlänska specialiteter som skrädmjölsdrömmar eller nävgröt. Mjölets speciella smak gör att det passar utmärkt även till välling, våfflor eller pizzadeg.

De finska nybyggarna som slog sig ner i värmland på 1600-talet kom med rätten Motti. Mjöl av råg eller korn slogs över kokande vatten eller fiskspad, ångades igenom och åts gärna med fisk.
Rätten anammades tidigt av Klarälvdalingarna, men då framställd av rostad havre och fläsk med flott därtill. Grötklumparna kunde tas med händerna (nävgröt)